Kuchnia

ciasta

PIERNIK Z POWIDLAMI.

Przepis szybki i bezproblemowy, a efekt zachwyca.

Puszysty, o sprężystej strukturze, ale też lekko wilgotny.
Pachnie i smakuje świętami.
Gościł u nas na tegorocznej Wigilii. Zapisany już na kolejną.

Piernik jest mięciutki od razu po upieczeniu, gotowy do podjadania.
Nam jednak najbardziej smakował drugiego dnia po upieczeniu, kiedy smaki i aromaty w pełni się przegryzą :)


Składniki:
przepis znaleziony u pieczarki mySi; autorstwa Urszuli_d73

3 jajka
1 szklanka cukru
250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej [z czubkiem]
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych [część zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową]



Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, makę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.
Keksówkę [u mnie 15x25 cm] wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu oblać roztopioną czekoladą.

przepis pochodzi ze strony www.bakeandtaste.blogspot.de
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation