Kuchnia

ciasta

Ciasteczka z pomarańczą i gałką muszkatołową

Składniki:
* 250 g mąki

* 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

* 100 g cukru

* 1 szczypta soli

* 1 małe jajko

* skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (możecie też dodać skórkę z cytryny)

* 1 szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)



Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucamy do blendera i miksujemy do czasu aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze chwilę (około pół minuty).

Jeśli nie posiadacie blendera, wcierajcie masło w mąkę do chwili aż utworzy się kruszonka a następnie dodadajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto formujemy w rulon o średnicy około 5 centymetrów i owijamy folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na około 2-3 godziny (chociaż najlepiej pozostawić je w lodówce całą noc by miec pewność, że będzie dobrze się kroić).

Mocno schłodzone ciasto kroimy w plasterki o grubości jednego centymetra i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Ciasteczka nie powinny się mocno zarumienić.

Smacznego :)
źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation