Kuchnia
ciasta
DAKTYLOWY PIERNIK na mące żytniej razowej « Lepszy Smak
Bardzo długo szukałam takiego przepisu. I w końcu jest!
Pyszny lekki piernik z mąki razowej bez dodatku melasy ani miodu.
Zalety tego ciasta najlepiej opisuje Dorotus na swoim blogu, skąd zaczerpnęłam ten przepis.
Cytuję: “Bardzo puszysty i mięciutki, jak na ciasto na tak ciężkiej mące, jaką jest żytnia pełnoziarnista. To aż niebywałe, że ciasto z tą mąką może być tak lekkie. Smakuje jak dobry piernik, w dodatku na melasie (choć w składnikach jej nie ma ;-) . Mąka razowa dodaje wypiekowi przyjemnego, orzechowego smaku..”
Takie właśnie jest to ciasto!
Od siebie dodam tylko, że piernik jest tak samo dobry w dniu pieczenia, jak i nazajutrz.
Gorąco polecam :)
Składniki: (forma keksówka 25×10 cm lub tortownica o średnicy 20 cm)
175 g suszonych daktyli, bez pestek
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
200 g masła
100 g jasnego cukru brzozowego (w oryginale było 150 g cukru muscovado)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki dobrej przyprawy do pierników (w oryginale była: 1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżeczki zmielonego kardamonu)
200 g mąki żytniej razowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. (Uwaga: Ja dodatkowo zmiksowałam wystudzone daktyle na mus za pomocą blednera.)
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać daktyle i ponownie dokładnie wymieszać.
Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 25×10 cm (lub tortownicę o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. (Uwaga: Ciasto jest bardzo gęste i lepiące!)
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.
Smacznego :)
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