Kuchnia

ciasta

DAKTYLOWY PIERNIK na mące żytniej razowej « Lepszy Smak

Bardzo długo szukałam takiego przepisu. I w końcu jest!
Pyszny lekki piernik z mąki razowej bez dodatku melasy ani miodu.

Zalety tego ciasta najlepiej opisuje Dorotus na swoim blogu, skąd zaczerpnęłam ten przepis.

Cytuję: “Bardzo puszysty i mięciutki, jak na ciasto na tak ciężkiej mące, jaką jest żytnia pełnoziarnista. To aż niebywałe, że ciasto z tą mąką może być tak lekkie. Smakuje jak dobry piernik, w dodatku na melasie (choć w składnikach jej nie ma ;-) . Mąka razowa dodaje wypiekowi przyjemnego, orzechowego smaku..”

Takie właśnie jest to ciasto!
Od siebie dodam tylko, że piernik jest tak samo dobry w dniu pieczenia, jak i nazajutrz.
Gorąco polecam :)

Składniki: (forma keksówka 25×10 cm lub tortownica o średnicy 20 cm)
175 g suszonych daktyli, bez pestek
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
200 g masła
100 g jasnego cukru brzozowego (w oryginale było 150 g cukru muscovado)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki dobrej przyprawy do pierników (w oryginale była: 1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżeczki zmielonego kardamonu)
200 g mąki żytniej razowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. (Uwaga: Ja dodatkowo zmiksowałam wystudzone daktyle na mus za pomocą blednera.)

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać daktyle i ponownie dokładnie wymieszać.

Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 25×10 cm (lub tortownicę o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. (Uwaga: Ciasto jest bardzo gęste i lepiące!)

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation