Kuchnia

desery na raz

DESER ŚLIWKOWY Z KREMEM I KRUSZONKĄ

Składniki: (5-6 porcji)
1 kg słodkich śliwek (najlepiej mieszaniec lub Stanley), albo 4-5 słodkich jabłek (np. Gala)*
1/2 łyżeczki cynamonu

(*Uwaga: Deser smakuje również wybornie ze świeżymi owocami. O tej porze roku polecam maliny!)

krem: (5-6 porcji)
250 g mascarpone
100 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu z agawy

kruszonka:
(Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 1 szklanka gotowej kruszonki. Można ją jednak przechowywać nawet do 7 dni. Zapewniam Was, że taka ilość przyda się na pewno, bowiem będziecie powracać do tego deseru przynajmniej kilkukrotnie!)
25 g schłodzonego masła
25 g cukru brzozowego
25 g płatków owsianych górskich
15 g mąki pszennej (u mnie luksusowa) (plus ewentualnie 1 łyżka, gdyby kruszonka wyszła bardzo lepiąca)
10 g mielonych migdałów/orzechów

Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić w kostkę i wymieszać, rozcierając palcami, z pozostałymi składnikami. Ma powstać coś w rodzaju “żwiru z kamyczkami”. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut (ale może być także na całą noc).

Przygotować owoce. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. (Uwaga: Deser można przygotować także z duszonymi jabłkami. W tym celu obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki/grubą kostkę. Dalej postępować tak samo jak ze śliwkami.)
Przełożyć śliwki do rondla, dodać cynamon oraz 3-4 łyżki wody. Dusić często mieszając do czasu aż owoce zmiękną, ale nadal będą widoczne całe ich kawałki. Trwa to około 15 minut. Odstawić aby ostygły.

Upiec kruszonkę. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i rozsypać na nim warstwę kruszonki. Wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni) i piec 10-15 minut, do czasu aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.**

**Uwaga: Gdyby kruszonka, w czasie pieczenia, zlepiła się w większe kawałki, pokruszyć ją po wystudzeniu.)
**Uwaga: Gotową kruszonkę trzymać w szczelnie przykrytym/zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Przygotować krem. Mascarpone połączyć z jogurtem oraz syropem z agawy i ubić na puszysty krem.

Deser podawać w szklanych pucharkach, kieliszkach lub szklaneczkach. Na dno nałożyć owoce, potem warstwę kremu, a całość posypać kruszonką.**

** Uwaga: Jeśli chcemy przygotować deser z wyprzedzeniem, można do pucharków nałożyć owoce oraz krem i tak wstawić do lodówki. Kruszonką posypać tuż przed podaniem. W ten sposób nie utraci ona swojej chrupkości :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation