Kuchnia

MAZURKI I CIASTA

Ciasto na mazurki

30 dag mąki pszennej
20 dag schłodzonego masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo
2 łyżeczki cukru waniliowego

Żółtka przetrzeć przez sito.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i szybko oraz dokładnie posiekać nożem (aż masło będzie w małych kawałeczkach).
Następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w papier lub folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Potem rozwałkować na 1 cm (część ciasta zostawić na boki) i przełożyć do prostokątnej foremki 21x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałej części ciasta uforować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i uformować w prostokąty, nożem zrobić wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłówać widelcem.

Piec w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez 25 minut na jasno-złoty kolor.
Przestudzić.
Udekorować ulubioną masą (kajmakową, czekoladową), można ozdobić bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation