Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja dla 5-6 osób

1/2 szklanki cukru
3 – 4 łyżki wody
2 szklanki śmietany kremówki
jajko 3 szt. + 2 żółtka
1/2 szklanki cukru


Krok 1
Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy 1/2 szklankę cukru w 3-4 łyżkach wody. Następnie trochę zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 min bez mieszania, aż cukier nabierze ciemno złotego koloru. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 min. Następnie dodajemy 1/2 szklanki śmietany, ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy, aż powstanie masa toffi. Jeżeli pojawią się kawałki karmelu to mieszamy tak długo aż się rozpuści – cały czas na małym ogniu. Gotowe toffi przelewamy do miseczki.

Krok 2
Do garna dodajemy jajka oraz żółtka i cukier – mikserem ubijamy na gładki puszysty i gęsty krem. Następnie delikatnie łączymy z masą toffi.

Krok 3
Do osobnego garnka dodajemy śmietanę i ubijamy na sztywno.

Krok 4
Do dużej miski dodajemy ubitą śmietanę, a następnie krem jajeczny z masą toffi i dokładnie mieszamy.

Krok 5
Nakładamy do przygotowanych pojemniczków, przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki na ok. 4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation