Kuchnia

Przepisy

Chleb domowy

250 g mąki pszennej razowej typ 2000 (dostępna np. w Piotr i Paweł, Intermarche, Społem)
250 g mąki pszennej (zwykłej) typ 650
30 g drożdży
700 ml ciepłej wody
100 g pestek dyni
płaska łyżeczka soli

Uwaga - zamiast pestek dyni możesz dodać dowolne ziarna, takie jak lubisz (np. słonecznik, sezam, siemię lniane itp.) lub w ogóle ich nie dodawać

Przygotowanie:
Przegotuj wodę
Do dużej miski (moja jest kwadratowa i ma wymiary 25 x 25 cm) wsyp wszystkie suche składniki (mąki, sól, pestki dyni). Wymieszaj.
W kubku lub małej misce rozpuść i wymieszaj drożdze z ok. 50 ml ciepłej wody. Dodaj do miski z suchymi składnikami.
Powoli dodawaj resztę ciepłej wody i mieszaj łyżką ciasto. Nie wlewaj od razu całej wody. Ja to robię zawsze trochę "na oko". Ciasto ma być plastyczne o konsystencji zbliżonej do budyniu.
Wymieszane ciasto przykryj ręcznikiem do naczyń i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod pościel lub do łazienki) na ok. 1,5 - 2 h do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj znowu łyżką. Nie przejmuj się tym, że opadnie. To naturalne.
Przełóż ciasto do keksówki i przykryj ręcznikem do naczyń na ok. 2-3 min.
Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 1h 15min. Piecz w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation