Kuchnia

desery

semifreddo, wspaniały deser lodowy

( przepis na dwie keksówki)
1l śmietany 35%
200 gramów bez
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
100 gramów borówek
100 gramów malin
duża mleczna czekolada ( najlepiej z wafelkami/ herbatnikami/ orzeszkami)
garść pistacji
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, Białka ubijamy na pianę z dodatkiem odrobiny soli. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej pokruszone bezy, kogel mogel, owoce, pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę i pistacje. Na samym końcu dodajemy sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Wierzch dekorujemy owocami i okruszkami bezy.
Zamrażamy.
Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation