Kuchnia

obiad/kolacja?

Ciasto:

* 560 g mąki
* 250 ml ciepłej wody
* 1 jajko
* 2 łyżki oliwy
* 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

* 500 g sera mascarpone
* 2 duże pęczki botwinki (bez buraczków)
* 1 pęczek koperku
* sok z połowy cytryny
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* 1 mały ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku

Botwinę gotujemy w dużym garnku z łyżeczką soli i sokiem z cytryny przez około 5-7 minut od momentu zawrzenia. Po odcedzeniu odstawiamy ją do wystygnięcia a następnie wyciskamy z niej nadmiar wody. Drobno siekamy, po czym jeszcze raz ściskając w dłoniach pozbywamy się z niej wody.

Posiekaną botwinę łączymy w misce z mascarpone, startym na drobnych oczkach czosnkiem, drobno posiekanym koprem i gałką. Dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Z podanych wyżej składników zagniatamy elastycznie ciasto. Po rozwałkowaniu szeroką szklanką lub kubkiem wycinamy koła i lepimy pierogi nakładając na każde koło łyżeczkę farszu.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od chwili wypłynięcia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation