Kuchnia

Filo

Z pamiętnika piekarnika


Baklava z suszonymi śliwkami i miodem pitnym



250 g ciasta filo
ok. 75 ml oleju rydzowego GTS
masa orzechowa:
300 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
masa śliwkowa:
200 g śliwek suszonych
80 ml miodu pitnego trójniak GTS
syrop:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki miodu pitnego trójniak GTS
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu drahimskiego ChOG
sok z 1 cytryny

Najważniejsze to przygotować sobie blaszkę dopasowaną wymiarami do arkuszy ciasta filo. Jeśli takowej nie mamy, to ciasto filo można dociąć nożyczkami do wymiarów blaszki.
Orzechy wkładamy do robota kuchennego, dodajemy cukier, przyprawy i miksujemy chwilę tak, aby część orzechów została rozdrobniona dokąłdnie ,z część pozostała w kawałkach. Innym sposobem jest podzielenie orzechów na dwie części - jedną mielimy, a drugą siekamy nożem, potem wszystko mieszamy razem.
Do miski robota kuchennego, w którym siekaliśmy orzechy wkładamy śliwki, wlewamy miód pitny i miksujemy dokładnie. Powstanie gęsta, śliwkowa masa, pachnąca alkoholem.
Blaszkę smarujemy olejem. Układamy pierwszy płat ciasta, który smarujemy olejem (nie za dużo, ot robimy pędzelkiem "mazy" na cieście), a potem 6 kolejnych, następnie rozkładamy połowę orzechów, na których układamy kolejne 4 arkusze ciasta posmarowane olejem rydzowym, potem masę śliwkową, kolejne 4 płaty ciasta filo, resztę orzechów i 6-7 pozostałych arkuszy ciasta.
Pamiętać należy, aby każdy płat ciasto filo był posmarowany olejem.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika tniemy nożem na porcje. Jeśli tego nie zrobimy przed pieczeniem, później nie uda nam się uzyskać ładnych kawałków, zakładając, że w ogóle damy radę pokroić je tak ,aby nie pokruszyć delikatnych płatków ciasta...
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 35 minut.
W trakcie, kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i gotujemy kilka minut.
Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące polewamy syropem, odstawiamy do całkowitego wystudzenia i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation