Kuchnia

Yummy!

Składniki:

• 250 g Czanieckiego Makaronu Spaghetti z linii 100% Amber durum lub Niteczki walcowana z linii 5-jajecznych popularnych

• 20 krewetek obranych i ugotowanych

• 5 suszonych grzybów mun

• 2 szparagi

• 2 średniej wielkości marchewki

• 1 cebula

• 1 ząbek czosnku

• 1 limonka (sok+otarta skórka)

• 200 g pędów bambusa

• Korzeń imbiru (ok. 2 cm)

• Garść orzechów nerkowca

• Garść sezamu

• 3 łyżki sosu sojowego

• 1 łyżka octu ryżowego

• 2 łyżki oliwy

• 1/2 łyżeczki przyprawy chili

sól, pieprz

Makaron typu Spaghetti lub Niteczka walcowana gotujemy al dente przez ok 7 minut, oddcedzamy, przelewamy zimną wodą. W międzyczasie przygotowujemy krewetki, które czyścimy, myjemy i osuszamy. Skrapiamy je sokiem z limonki, octem rybnym i ryżowym, posypujemy startym imbirem i czosnkiem, dodajemy łyżeczkę oleju i łyżkę sosu sojowego. Pozostawiamy na ok. 15 min. Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą. Po ok. 10 min wyciągamy i kroimy je na drobne paseczki. Odcedzamy kiełki bambusa, kroimy marchewkę na cienkie słupki. W głębokim woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki z marynatą i podsmażamy przez ok. 4-6 min cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe składniki: grzybki mun, marchewkę, kiełki bambusa oraz orzeszki nerkowca. Następnie dodajemy sok z limonki oraz 2 łyżki sosu sojowego. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Gdy całość jest już gotowa, danie posypujemy sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation