Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

2 paczki okrągłych biszkoptów
kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 żółtka
1 jajko
3/4 szkl cukru
250 g masła lub margaryny
2 serki homogenizowane waniliowe
1,5 szkl mleka w proszku
2 łyżki żelatyny
do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao

Kawę zaparz szklanką gorącej wody i zostaw do przestygnięcia. Okrągłą tortownicę wyłóż folią aluminiową. Na dnie ułóż połowę nasączonych kawą biszkoptów. W garnku (najlepiej użyć garnka do gotowania na parze) zagotuj wodę. Na wierzchu ustaw miskę z żółtkami, jajkiem i cukrem. Ubijaj masę na parze, na małych obrotach miksera, przez około 20 minut. Masa powinna być puszysta i gęsta. W innym naczyniu zmiksuj masło, dodaj ostudzoną masę jajeczną i na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na koniec dodaj rozpuszczoną we wrzątku, a następnie lekko przestudzoną żelatynę. Całą masę wlej do tortownicy, na biszkopty. Przykryj drugą warstwą nasączonych biszkoptów. Posyp startą gorzką czekoladą lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation