Kuchnia

Jednogarnkowe

Schab po bałkańsku

Składniki:

ok. 500-600g schabu bez kości
2 czerwone papryki
1 pomarańczowa papryka
1 żółta papryka
250 g pieczarek
3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g)
2 średnie cebule (ok. 300g)
1 duży ząbek czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych)
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki majeranku
szczypta pieprzu chilli cayenne
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do oprószenia schabu

Wykonanie:

Wszystkie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić papryki w paseczki.
Ogórki pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a następnie w paseczki. Doprawić papryką słodką, pieprzem chilli cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Otoczyć mięso w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć mięso do czasu aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni.
Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć je na dość dużym płomieniu, by nadmiar wody z pieczarek odparował.
Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation