DIY - zrób to sam
Świetne pomysły
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym
Smaczne, soczyste ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym. W przepisie użyłam galaretki ananasowej, która doskonale komponuje się z jabłkami i podkreśla ich smak. Niektórych może zniechęcić duża ilość tłuszczu w masie budyniowej, ale dzięki takiej masie to ciasto jest tak wyjątkowo smaczne. Dodaje ona lekkości, takiej kremowej konsystencji, która przy pierwszym kawałku przyjemnie zaskakuje. Ważne jest, żeby jej nie przesłodzić, powinna być lekko słodka. Polecam … (oryginalny przepis z gazety „Poradnik Smakosza” nr 7-8 2010)
składniki:
ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
masa jabłkowa:
2kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej
masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru – ilość cukru według uznania, jeśli będzie dla ciebie za mało słodkie, dodaj więcej cukru, masa ma być lekko słodka
2 szklanki mleka
250g margaryny
dekoracja:
połówki orzechów włoskich lub pekan
1. Ubić jajka z cukrem.
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, wlać pół łyżeczki octu, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 35 minut.
4. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć je do rondla lub patelni i podsmażyć, aż jabłka będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.
5. W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę, gdy przestygnie, wymieszać ją z jabłkami.
6. Ugotować budyń na 2 szklankach mleka i odstawić do przestygnięcia.
7. Margarynę utrzeć, ciągle ucierając, dodawać budyń i przesiany cukier puder. Wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę.
8. Na ostudzony biszkopt nałożyć masę jabłkową, a następnie krem budyniowy i na parę godzin włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem pokroić ciasto na kwadraty i każdy udekorować połówką orzecha włoskiego lub pekan (można udekorować dowolnie).
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