Kuchnia

torciki

DELLTHY: czekoladowa tarta z mascarpone i malinami

SKŁADNIKI:
na czekoladowy spód:
-250g mąki pszennej
-50g kakao
-szczypta soli
-100g cukru
-180g zimnego masła
-3 łyżki wódki

na masę:
-3 tabliczki białej czekolady
-200 ml słodkiej śmietanki
-100g masła
-200g serka mascarpone

koszyczek malin


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszkam mąkę, sól, kakao, cukier. Dodaję wódkę i pokrojone w kostkę masło i zagniatam palcami. Formuję w kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm. Umieszczam w formie, przykrywam papierem i wysypuję na wierzch groch/fasolę/ryż.
Piekarnik nagrzewam do 180st. Ciasto piekę przez 20 minut, po tym czasie zdejmuję obciążenie i piekę jeszcze przez 5/10 minut. Po upieczeniu studzę na kratce.

W rondelku podgrzewam śmietankę. Kiedy się zagotuje dodaję pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Czekam chwilkę aż masa "odpocznie" i dopiero mieszam wszystkie składniki. Następnie dodaję serek mascarpone i mieszam do momentu aż powstanie jednolita masa.

Kiedy spód ciasta będzie już wystudzony, wylewam na nie masę. Umieszczam w lodówce na całą noc.

Na wierzch układam maliny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation