Kuchnia

Muffiny

Muffinki marchewkowe z czekoladą

Składniki:

1½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

¼ szklanki cukru

1½ szklanki drobno startej marchwi

¼ szklanki oleju

¼ szklanki mleka

50 g gorzkiej czekolady pokruszonej na drobne kawałki



Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wykładam formę papilotkami. Obieram marchewkę i ścieram ja na tarce o drobnych oczkach. Siekam lub kruszę czekoladę.

W niewielkim naczyniu mieszam dokładnie mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i czekoladą.

W większym naczyniu jajko łączę z cukrem. Dodaję marchew. Mieszam. Dolewam olej i mleko. Znowu mieszam. Dosypuję wymieszane wcześniej składniki suche, a potem łączę wszystko mieszając delikatnie.

Ciasto przekładam łyżką do papilotek. Piekę na średnim poziomie ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia na kilka minut. Oczywiście o ile zdążą wystygnąć… Marchewkowe znikają wyjątkowo szybko:)

by www.fajnebabeczki.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation