Kuchnia

Tarty słone

TARTA SZPARAGOWA

Składniki
ilość sztuk: 1 forma do tarty (Ø 28 cm)

Ciasto
140 g mąki i trochę do posypania blatu
50 g zimnego masła i trochę do formy
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka suszonych drożdży
Na wierzch ciasta
250 g zielonych szparagów
50 g tartego sera pecorino
pieprz
50 g plastrów szynki parmeńskiej
50 g mrożonego groszku
2 jajka
2 żółtka
250 ml mleka
sól


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 1 godz | Gotowanie: 35 min
1.
Zagnieść w misce wszystkie składniki ciasta, aż powstanie gładka, jednolita masa. Wyjąć ją z miski i na posypanym mąką blacie wygniatać i uderzać energicznie przez 5 minut. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2.
Umyć szparagi, oczyścić i przepołowić w poprzek. Gotować przez 1 minutę na parze połówki od strony korzenia. Dodać czubki i gotować razem jeszcze 2 minuty, potem wszystko wyjąć i ostudzić.
3.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę. Posypać wylepione ciastem dno tartym serem pecorino. Rozłożyć na nim szparagi, szynkę parmeńską i groszek.
4.
Lekko ubić razem jajka i żółtka, posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować mleko, dolać rozbełtane jaja z żółtkami, wymieszać i wylać całość na przygotowaną tartę. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 25–30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation