Gadżety
dobre rady
Chrzan przepisy lecznicze
Chrzan - właściwości i przepisy
Korzeń chrzanu pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest niezastąpiony po sutych posiłkach, niestrawności i nadmiernym zakwaszeniu organizmu. Sprzyja usuwaniu niepożądanych odpadów przemiany materii i zapobiega zaparciom.
Poza tym oczyszcza, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo i grzybobójczo, co było szczególnie istotne w czasach kiedy nie było lodówek i łatwo było o zatrucie pokarmowe.
Chrzan przepisy na zdrowie
* Przepis na staropolski chrzan
Idealny do wszelkiego rodzaju mięs, barszczów i sosów – jest zawsze biały, nie żółty lub szary i smakuje wybornie.
Kilka sztuk korzenia chrzanu zetrzeć na tarce, rozrobić ocet z wrzącą wodą w proporcji 1:1, dodać ok. 3 łyżeczki cukru w proporcji na ok. 0,5 litra zalewy i szczyptę soli kamiennej.
Połączyć zalewę z chrzanem „na oko”, tak aby nie był zbyt gęsty lub rzadki, wymieszany włożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć.
* Chore zatoki
Zetrzeć kawałek świeżego chrzanu, potrzymać w na języku ¼ łyżeczki kilka minut aż ostrość wyparuje, pomoże to zmniejszyć ciśnienie w zatokach i ułatwi rozpuszczanie śluzu.
Do tego dobrze jest wąchać świeży chrzan.
* Zakażenie pęcherza moczowego
Wymieszać 3-4 łyżki świeżego korzenia chrzanu z łyżką octu jabłkowego dosłodzić miodem do smaku.
Wypić po trochu w ciągu dnia, można rozrzedzić z wodą.
* Infekcje, stany zapalne
1 łyżkę startego chrzanu, ½ łyżki nasion gorczycy zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 4 godziny. Popijać 1 łyżkę co godzinę w przypadku chorób dróg oddechowych, pęcherza, obrzęków, lub gorączki.
* Mikstura przyśpieszająca spalanie tłuszczu
* Syrop na kaszel
Zetrzeć 2 korzenie świeżo startego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem wyciśniętym z ½ cytryny.
Po godzinie wycisnąć przez gazę dodać ½ szklanki miodu, najlepiej lipowego.
Dokladnie wymieszać przelać do butelki. Pić 3-4 razy dziennie po łyżce, dzieci po łyżeczce. Można rozrzedzić z wodą.
* Problemy trawienne, zatrucia, procesy gnilne w przewodzie pokarmowym
Zetrzeć świeży chrzan i wycisnąć z niego sok przy pomocy gazy, lub sokowirówką. Pić 15-20 kropli soku 3 razy dziennie między posiłkami
* Reumatyzm, artretyzm, rwa kulszowa, dna moczanowa, obrzęki wątroby i śledziony
Zetrzeć świeży chrzan, delikatnie podgrzać, używać jako kompres na bolące miejsca, przedtem posmarować skórę olejem roślinnym lub wazeliną by uniknąć odparzeń.
* Odmrożenia
Dodać starty chrzan do kąpieli wodnej i moczyć w niej dłonie lub stopy.
* Usuwanie piegów i przebarwień
2 łyżki świeżo startego chrzanu zalać ½ litra maślanki, dodać 2 łyżki gliceryny, dobrze wymieszać.
Odstawić na noc w chłodne miejsce.
Przecedzić .
Roztworem przemywać plamy 2 razy dziennie.
Przechowywać w lodowce.
Przed każdym użyciem podgrzać potrzebna będą ilość.
MA==