Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Na chłodne wieczory ...wafle tiramisu z malinami z rąk Weroniki :-) | Smaki Alzacji

Wafle tiramisu z malinami
przepis własny

Składniki: na krem

4 żółtka + 60g cukru
4 białka jaj + 60g cukru
500g mascarpone
4 listki żelatyny

Dodatkowo: wafle + maliny + starta deserowa czekolada

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie z kostkami lodu.
Żółtka ubijamy z cukrem na parze, powinny być bardzo mocno ubite, dodajemy do nich namoczoną żelatynę i dobrze mieszamy rózgą. Białka ubijamy z cukrem na pianę 80% czyli nie na sztywno, ponieważ nie będzie można jej wmieszać do masy. Do żółtek dodajemy mascarpone, ponownie mieszamy porządnie rózgą i dopiero na końcu dodajemy ubitą pianę z białek delikatnie od dołu mieszając szpatułą. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część układamy na spodzie wafla, następnie posypujemy dużą ilością malin i startą czekoladą, kładziemy kolejnego wafla z którym postępujemy tak samo i nakładamy ostatniego wafla. Chowamy do lodówki na pół godziny i dopiero ostrym nożem kroimy równe kawałki.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation