Kuchnia

ciasta

Ciasto arbuz | Moje Wypieki

Składniki:

270 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
2 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.

Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu z ciasta odciąć górkę, nie będzie potrzebna.

Krem śmietankowy:

125 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Ponadto:

1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)
garść gorzkich drobinek czekoladowych czyli chocolate chips

Wykonanie

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż jest to zalecane na opakowaniu, np. 350 ml. Wystudzić.

Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę truskawkową. Gdzieniegdzie rozrzucić chocolate chips, zanurzając je w galaretce. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia galaretki.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation