Kuchnia

Desery

Placuszki jogurtowe z truskawkami i wanilią - Zamieszaj.pl

Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego (gęstego)
- 2 jaja (z lodówki)
- ziarna z połowy laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- truskawki

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywno. Mąkę, cukier i
proszek do pieczenia przesiać. Dodać jogurt, żółtka, ziarenka wanilii, roztopione masło i dokładnie
wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką do
połączenia wszystkich składników. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) i nakładać po 1 łyżce ciasta
na jednego placka. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione
(smażyć około 2 minut).Gdy placki podrosną ułożyć na nich po 3 połówki truskawek. Przewrócić na drugą
stronę i smażyć do zrumienienia na złoty kolor. Przed smażeniem następnej partii patelnię dobrze jest
przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Jeśli mimo teflonowej patelni, placuszki będą Wam przywierać, użyjcie odrobinę masła, oleju kokosowego
lub zwykłego oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation