Kuchnia

ryby

Ryba w cieście naleśnikowym




Składniki:

• 500 g filetów rybnych (waga po odmrożeniu) np. dorsz, sola, halibut


Ciasto naleśnikowe:

• 3 łyżki mąki pszennej


• 1 łyżka mąki ziemniaczanej


• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


• 1/3 szklanki mleka


• 1 jajko


• 1/2 łyżeczki soli


• 1/4 łyżeczki pieprzu


Dodatkowo:

• olej do smażenia


• cząstki cytryny do skropienia usmażonej ryby






Każdy filet kroję na 3 - 4 części. Osuszam rybę dokładnie ręcznikiem papierowym. W niewielkiej miseczce umieszczam mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajko, sól, pieprz i mleko. Całość miksuję za pomocą miksera lub blendera na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.

Kawałki osuszonej ryby maczam w gęstym cieście naleśnikowym i od razu kładę na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osuszam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.



Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation