Kuchnia

Coffee

Kawa mrożona na mleku skondensowanym

250 ml wrzątku
1 op na kostki lodu
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 op lodów o smaku waniliowym
kawałek gorzkiej czekolady do posypania
150 g skondensowanego mleka słodzonego
200 ml mleka

Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przelewamy zawartość do pojemnika na kostki lodu i schładzamy w zamrażalniku.
Zamrożone kostki kawy umieszczamy w mikserze, dodajemy mleko ze słodzonym mlekiem i miksujemy na gładką masę. Mrożoną kawę przelewamy do szklanek, dodajemy po gałce lodów waniliowych i oprószamy startą czekoladą. Jeżeli nie mamy blendera, to zamrożone kostki kawy możemy umieścić w foliowym woreczku i za pomocą młotka pokruszyć zawartość. Zamiast skondensowanego mleka, możemy użyć mleczka kokosowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation