Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

rich dark chocolate cake


ciasto pochodzi z irlandzkiej książki kucharskiej, niestety nie mam pojęcia jakiej bo mam tylko jedną stronę, właśnie z tym przepisem. odrobinę przeze mnie zmodyfikowanym ;)

200 g niesolonego masła
300 g (3 opakowania) chocolate chips (bits)
2 szklanki mąki self-raising
0,5 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jaja
na polewę:

150 g czekolady do ciast wonderbar
25 g niesolonego masła
czekoladowe 'bitsy' rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. mąkę mieszamy z kakao z dużej misce. dodajemy jaja, cukier, rozpuszczoną czekoladę i trochę wody (około pół szklanki). przekładamy do okrągłej formy o średnicy 23 cm i pieczemy godzinę w 160'c do tzw. suchego patyczka. w razie potrzeby można potrzymać dłużej w piekarniku. czekoladę na polewę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. przełożyć na wystudzone ciasto. smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation