Kuchnia

Słodkości

Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)


Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)



Składniki na formę o wymiarach 23 x 33 cm- spód:

350 g sucharów

350 g kremu czekoladowe (typu nutella)



Składniki- masa serowa:

400 ml śmietany 30 %

300 g sera białego półtłustego

250 g sera mascarpone

250 g serka naturalnego Philadelphia

100 g cukru pudru

2 łyżki żelatyny

50 ml wrzącej wody

1 czubata łyżka zwykłego cukru

1 łyżka cukru waniliowego



Dekoracja:

2 galaretki malinowe

1 słoik wiśni do ciast i deserów o pojemności 700 ml

200 g malin

150 g borówek amerykańskich



Przygotowanie- spód:

Suchary wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie. Możemy je także zmielić w maszynce do mielenia lub wrzucić do grubego worka i dobrze rozdrobnić wałkiem do ciasta.

Dodajemy masło czekoladowe i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy spód formy o wymiarach 23x33 cm. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.



Przygotowanie- masa serowa:

Do misy robota przekładamy twaróg, ser mascarpone oraz Philadelphia, dodajemy cukier puder. Twarogu wcześniej nie mielimy. Miksujemy dokładnie, do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do masy serowej i dokładnie z nią łączymy na niskich obrotach miksera.

Żelatynę rozpuszamy we wrzącej wodzie. Dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy, a następnie od razu dodajemy do sera i ponownie miksujemy na niewielkich obrotach.

Masę serową wykładamy na spód z sucharów (robimy to szybko, gdyż masa ekspresowo tężeje). Wyrównujemy powierzchnię.



Dekoracja:

Wiśnie odsączamy z syropu. Maliny i borówki płuczemy, osuszamy na sicie z nadmiaru wody.

Owoce rozsypujemy równomiernie na serze.

Do syropu z wiśni dodajemy tyle wody, aby otrzymać łącznie 600 ml płynu. Zagotowujemy, ściągamy z ognia i rozpuszczamy dokładnie galaretkę. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją na owoce i odstawiamy do lodówki jeszcze na 2-3 godziny do dobrego schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation