Kuchnia

P y s z n o ś c i

Kiwi w czekoladzie

Pozostając w temacie obchodów święta czekolady nie mogę zaproponować Wam nic innego, jak tylko czekoladowy przysmak.. Domowe, czekoladowe fondue w postaci kiwi – lizaków w czekoladzie. Idealne na przyjęcie urodzinowe, spotkanie na ogródku, czy udekorowanie świątecznego stołu.
Składniki na 16 lizaków :
4 kiwi,
150 g gorzkiej czekolady,
40 g wyłuskanych, rozdrobnionych orzechów laskowych
Sposób przygotowania :
Czekoladę należy połamać na kawałki, a następnie rozpuścić w małym rondelku lub kąpieli wodnej na małym gazie.
Płynną czekoladę przelać do głębokiego talerza i ostudzić, aż będzie letnia.
Kiedy czekolada będzie stygnąć obieramy kiwi, obcinamy końcówki i kroimy każde na 6 plasterki.
Każdy z nich nabijamy na patyczek.
Następnie każdy tak przygotowany owoc zanurzamy w czekoladzie, a następnie w posiekanych orzechach laskowych.
Wystudzić do zastygnięcia masy.
Przed podaniem wstawić na 30min do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation