Kuchnia

Kuchenka

Żeberka w sosie meksykańskim - PrzyslijPrzepis.pl

- około 2 kg żeberek
Na marynatę:
- 200 ml sosu meksykańskiego
- 0,25 szklanki łagodnego keczupu
- 0,5 szklanki pikantnego keczupu
- 1 szklanka i troszkę coca-coli
- 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub mniej)
- kilka chlustów sosu Tabasco (można pominąć)
- sól, pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia

Dzień wcześniej żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Posypujemy porządnie solą i odstawiamy na kilka godzin.
Po tym czasie w misce łączymy ze sobą składniki marynaty na jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku.
2. Powstałą marynatą zalewamy żeberka i pilnujemy, by każde z nich pokryło się marynatą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, w międzyczasie można to jeszcze zamieszać.
3. Następnego dnia żeberka wyjmujemy z marynaty i mocno obsmażamy na odrobinie oleju na patelni grillowej (lub zwykłej, jak sobie chcemy). Obsmażone żeberka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, która pozostała w misce. Tłuszczyk z patelni też dodajemy do naczynia.
Pieczemy około 1,5h w 190 stopniach, na ostatnie kilka minut zdejmujemy pokrywę.
Podajemy gorące z frytkami lub pieczonymi kartofelkami i surówką.

Porady
1. W przepisie można pominąć sos Tabasco oraz pieprz cayenne lub zmniejszyć ich ilość według własnych preferencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation