Kuchnia

domowa spiżarenka

Sos do lasagne w słoikach - Wiem co jem

Sos do lasagne w słoikach

Składniki:

3,5kg dojrzałych pomidorów odmiany Lima (podłużne)
1kg cukinii
1kg czerwonej papryki
0,25kg cebuli
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki oleju rzepakowego


Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu tak długo aż skórka z pomidorów zacznie odchodzić. Odstawić na pół godziny do przestygnięcia i przetrzeć je przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przetarty mus ponownie postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu do momentu aż objętość zmniejszy się o połowę.
Usunć z papryki gniazda nasienne, obrać cebulę i usunąć pestki z cukinii. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozgrzać na patelni olej i porcjami przesmażać starte warzywa. Przekładać je do sosu pomidorowego. Dodać przyprawy i gotować wszystko na małym ogniu jeszcze pół godziny. Przełożyć do czystych wyparzonych słoików. Wytrzeć do sucha z ewentualnych zabrudzeń krawędź słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Zimne wynieść do chłodnej chłodnej spiżarni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation