Kuchnia

desery i inne słodkości

jagodzianki

Składniki:

250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
50 g masła
50 g cukru
1 jajka w temperaturze pokojowej
jagody, 1 białko


Kruszonka

25 g masła
25 g cukru
25 g mąki
Drożdże rozkruszamy w miseczce. Dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do jajek dodajemy drożdże, mąkę, ciepłe mleko i szczyptę soli. Całość zagniatamy, ciasto będzie dosyć luźne. Następnie dodajemy rozpuszczone letnie masło i ponownie zagniatamy (ok. 10 minut). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajmy odrobinę mąki, ale nie za dużo, gdyż ciasto, co do zasady powinno być dosyć luźne.
Ciasto zostawiamy w misce, lekko posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno zwiększyć dwukrotnie objętość).
Gdy wyrośnie, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Na cieście łyżką układamy jagody wymieszane z cukrem. Kawałkiem ciasta przykrywamy jagody i bułeczkę wycinamy szklanką. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką (wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż uzyskają konsystencję piasku), posypujemy bułeczki i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 - 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation