Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

*** BEZ PIECZENIA ***

Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami


250g masła
szklanka wody
szklanka cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy Inki
szklanka pokruszonych herbatników
½ szklanki suszonych śliwek bez pestek
½ szklanki migdałów
500g mleka w proszku

do dekoracji:
tabliczka gorzkiej czekolady
herbatniki


Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
W dużym garnku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i kawą.
Odstawić, aby masa przestygła.
Herbatniki pokruszyć, śliwki pokroić, migdały lekko podprażyć na suchej patelni.
Do przestudzonej masy wsypać stopniowo, cały czas mieszając mleko w proszku.
Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, śliwki i migdały.
Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć blok z formy.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polać blok.
Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation