Gulasz (potrawka) z cukinii i kurczaka
SKŁADNIKI:
2 małe cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
1/2 kg piersi kurczaka
20 dag wędzonego chudego boczku
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu (może być też woda)
1 spora biała cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka słodkiej suszonej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (nie jest konieczna)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
10 dag sera feta (może być też solan)
zielone listki (bazylia, tymianek, rozmaryn, pietruszka)
Przygotowanie dania gulasz (potrawka) z cukinii i kurczaka - błyskawiczne danie :)
Obraną cebulą pokrój na grube półplastry.
Umyte i osuszone cukinie pokrój na półplastry o grubości około 1 cm.
Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
Pierś z kurczaka pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm. Dopraw solą (mało) i pieprzem (dużo). Boczek pokrój na drobną kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, lekko posól, smaż cały czas mieszając przez 2 minuty, aż zacznie się szklić.
Do cebuli dodaj boczek, wymieszaj, smaż na dużym ogniu (często mieszając) przez 2-3 minuty, aż boczek i cebula zaczną się rumienić.
Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż kilka chwil. Dodaj mięso kurczaka i cukinię, wymieszaj, smaż na dużym ogniu (cały czas mieszając), aż mięso całkowicie zmieni swój kolor.
Teraz do potrawy wlej bulion (lub wodę), dodaj koncentrat, cukier i przyprawy - oba rodzaje papryki, oregano, tymianek i bazylię. Wymieszaj i gotuj na dużym ogniu, aż 1/3 sosu odparuje. Mieszaj co jakiś czas.
Danie jest gotowe, kiedy sos jest gęsty, a kawałki cukinii są jędrne i całe.
Gulasz podawaj posypany kawałkami sera i udokorowany zielonymi listkami.
Możesz też, jak ja, postawić patelnię na stole i ser w miseczce, by każdy sobie nałożył porcję, na jaką ma ochotę.
Gulasz najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą. Można go oczywiście jeść z pieczywem :)
https://kobieceinspiracje.pl/out,116832