Kuchnia

ciastka

Cytrynianki - przyslijprzepis.pl

Składniki
BEZY:
- białka z jajka: 4 sztuki
- sól: 1 szczypta
- cukier puder: 250 gramów
KREM CYTRYNOWY:
- sok z cytryn: 2 sztuki
- starta skórka z jednej cytryny: 1 szczypta
- żółtko: 1 sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- cukier: 150 gramów
- mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
- oliwa: 0.5 łyżeczki
BITA śMIETANA:
- śmietana kremówka 36%: 50 mililitrów
- cukier puder: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
1.
Miseczki: Ubij białka na bardzo sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodaj cukier porcjami. Nie przestawaj ubijać. UWAGA: Masa białkowa musi być na prawdę sztywna, inaczej beza rozpłynie się na blaszce i nie da się zrobić "miseczek". Tak przygotowaną piane nałóż do rękawa z dużą ozdobną końcówką i wyciśnij “miseczki” na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (ja osobiście bardzo polecam silikonową matę). RADA: Okrągłe miseczki zrobisz wyciskając koło o średnicy mniej więcej 6-8cm, a następnie na zewnętrznej stronie wyciśnij obręcz, tak aby po upieczeniu można było wyłożyć do środka nadzienie. Zostaw między miseczkami nieduże odstępy, gdyż troszkę urosną. Piecz 35 minut w temperaturze 140ºC. Ostudź na kratce. Beza pieczona w wyższej temperaturze i przez krótszy czas zachowuje delikatny karmelowy środek.
2.
Krem cytrynowy: wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.
3.
Bita śmietana: ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie mikserem. Oczywiście możesz użyć gotowej śmietany, ale szczerze polecam zrobić własną. Dużo czasu nie zabiera a w smaku jest nieporównywalnie lepsza.
4.
Kiedy masz już wszystkie składniki Cytrynianek przygotowane i ostudzone, połóż trochę kremu cytrynowego na bezę, następnie przykryj bitą śmietaną. Można ozdobić owocami. Smacznego.
5.
Zapraszam na www.sandrabakesaparty.pl po najnowsze przepisy na bardzo udane przyjęcia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation