Kuchnia

obiadowe

Fasolka po bretońsku
Lista składników:
fasola Jaś 500 g
kiełbasa drobiowa 1 szt. (z piersi kurczaka)
kiełbasa 1 szt. (z szynki)
Pomidory krojone z puszki1 szt.
koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka
cebula biała 1 duża szt.
czosnek 3 ząbki
olej rzepakowy do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie całe 2 ziarenka
owoc jałowca 6 szt.
majeranek Prymat 2 łyżeczki
Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.
Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.
Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut.

Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.

Najbardziej uwielbiam fasolkę po bretońsku na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki i aromaty doskonale przejdą między sobą :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation