Kuchnia

Wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Gruzińskie bakłażany

Składniki na około 10 - 12 rolek:
•1 duży bakłażan
•garść pestek granatu
•olej do smażenia
•szczypta soli
•1 szklanka orzechów włoskich
•1/4 szklanki wody
•2 ząbki czosnku
•garść świeżej kolendry razem z łodyżkami, zgrzebnie posiekana
•1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
•1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
•1/4 łyżeczki chili
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Bakłażana przekroić na pół wzdłuż. Położyć na blacie przecięciem do dołu i przy pomocy ostrego noża pokroić wzdłuż na plastry grubości około 2-3 mm - tak ułożony łatwiej się tnie*.
2.Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 - 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
3.Na dnie dużej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju i po kolei obsmażać bakłażany po 1- 2 minuty z każdej strony, powtarzać w turach aż do momentu, kiedy wszystkie plastry będą obsmażone*. Odsączyć na ręczniku papierowymi i odstawić do przestudzenia.
4.W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą, przyprawami i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu (ja użyłam Thermomixa). Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
5.Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik. W ten sam sposób zawinąć wszystkie bakłażany, posypać dużą ilością pestek z granatu i zjeść.

*jeśli mimo wszystko nie jesteście pewni, czy uda się wam pokroić bakłażana na tak cienkie plastry, to możecie pokroić go trochę grubiej - ważne jest, aby wszystkie plastry były podobnej grubości.

* plastry można też zgrillować lub cienko nasmarować olejem z obydwu stron i upiec w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 8 - 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation