Kuchnia

deser

Deser kokosowy z borówkami

WARSTWA BORÓWKOWA
150g borówek
3 łyżki soku z cytryny
50g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny
2 łyżki wody

WARSTWA KOKOSOWA
100g jogurtu greckiego
15g (około 2 łyżek) wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka wody

100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji
- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej
- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać
- masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy
- jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- masę kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi
- całość schłodzić do zastygnięcia górnej warstwy
- deser należy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony


porcje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation