Kuchnia

owoce morza

PrzepisoTeka: Spaghetti z krewetkami ziołowo- maślanymi
Składniki (4 porcje):


500 g makaronu spaghetti
400 g krewetek obranych, surowych wielkości 31-40 mm *
200 g masła
1,5 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
* Surowe krewetki są szare. Po kilku minutach gotowania/ smażenia robią się takie różowo- pomarańczowe, które przeważnie można znaleźć w sklepie jako gotowane. Jeśli masz te gotowane to po prostu skróć czas ich smażenia.
Makaron ugotuj al' dente. Na patelni rozgrzej 100 g masła. Podsmaż na nim krewetki na średnim ogniu. Mieszaj ciągle, aż te zmienią kolor na różowo- pomarańczowy (pomiń ten krok jeśli masz krewetki gotowane). Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny i stopniowo dodawaj resztę masła. Kiedy całe masło zupełnie się rozpuści dopraw krewetki solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedź i rozłóż na talerzach. Gotowe krewetki poukładaj na makaronie. Podlej wszystko sosem maślanym. Gotowe:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation