DIY - zrób to sam

DIY

Ciasto kaszkowe z morelami

SKŁADNIKI:

2 duże jajka,
160g cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki oleju,
1 szklanka śmietany 18%,
1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszy manny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800g moreli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Umyte morele pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki.

Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.

W misce umieszczamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy je mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Masa powinna nawet potroić objętość. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej mikserem. Dodajemy w trzech turach mąkę na przemian ze śmietaną. Nie miksujemy zbyt długo.

Masę przelewamy do formy o wymiarach 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy morele jedna obok drugiej.

Ciasto pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka).

Po upieczenia ciasto możemy polać lukrem przygotowanym z 1 łyżki mleka i 6 łyżek cukru pudru.

Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation