Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

Składniki na 2 porcje:
0,5 kg cebuli, cena: ok. 1,00 zł
1 kostka rosołowa, cena: ok. 0,40 zł
ok. 100-150 g sera żółtego, cena: ok. 2,00 zł
2 skibki (kromki) chleba białego, ok. 0,50 zł
olej
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cena za całość: ok. 4,00 zł

Przygotowanie:
Na początku obieramy cebule i kroimy je w piórka ( u nas nie obyło się bez łez ;-) ). Następnie do garnka z odrobiną oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor, aż zmięknie (najważniejsze, żeby się nie przypaliła!). W tym czasie do szklanki ciepłej wody wrzucamy kostkę rosołową, mieszamy i tak przygotowanym bulionem zalewamy podsmażoną cebulę. Dolewamy jeszcze 1 szklankę wody, doprawiamy gałką muszkatołową (ok. 1/2 łyżeczki) i całość gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy jeszcze część startego sera żółtego (resztą sera posypujemy zupę tuż przed podaniem). Ostatnim etapem jest przygotowanie grzanek - chleb kroimy na drobne kwadraty i podsmażamy na "suchej patelni", aż się lekko zarumienią.

Smacznego! :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation