Kuchnia

kuchnia

Codzienne Gotowanie: Tarta szpinakowa z ricottą
Tarta szpinakowa

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
110g zimnego masła
1/3 szklanki zimnej wody


Farsz:

500g szpinaku (świeżego lub mrożonego, użyłam mrożonego)
4-5 ząbków czosnku (lub więcej, w zależności od wielkości ząbków i smaku, pamiętajcie że szpinak lubi czosnek)
1 nieduża cebula lub 2 szalotki bananowe
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
250g serka ricotta
3-4 jajka
masło i oliwa do smażenia


jak zrobić tartę szpinakową

Jak zrobić tartę szpinakową?

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie farszu:

Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć.
Świeży szpinak umyć, przebrać i poodrywać ogonki. Udusić go na niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł.

Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać ser ricotta i wszytko dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową oraz ostrą i słodką papryką. Nie żałujcie przypraw, ponieważ szpinak jest delikatny w smaku i trzeba go dobrze doprawić. Do masy serowej dodać przesmażony szpinak i wszystko dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa - farsz do tarty.

Przygotowanie tarty szpinakowej:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Spód do tarty wyjąć, napełnić farszem szpinakowym. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec tartę szpinakową przez 25-30 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation