Kuchnia

SOSY I PRZYPRAWY

Kuchenne Szaleństwa: Pesto paprykowe- pesto z pieczonej papryki
Składniki:
pesto paprykowe, pesto z pieczonej papryki2 średniej wielkości papryki czerwone
4-5 suszonych pomidorów z oleju
łyżka orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, suszymy i w całości wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika- opiekamy
skórkę tak by miejscami była przypieczona- dzięki temu warzywo bardzo łatwo obrać. Paprykę studzimy, obieramy i oddzielamy od pestek. W kubku blendera umieszczamy kawałki pieczonej papryki, obrany czosnek, kawałki parmezanu, pomidory, orzeszki piniowe oraz oliwę i całość blendujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja najbardziej lubię wymieszać pesto z makaronem i dodać do tego posiekaną natkę pietruszki:) Gotowe!


Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation