Kuchnia

Przepisy

FIT CIASTO MARCHEWKOWE
BEZGLUTENOWE

Składniki:
200 g pulpy z wyciśniętej marchewki
100 g pulpy z wyciśniętego ananasa
(może być też z dyni)
130 ml oleju kokosowego
130 ml syropu klonowego

Rozwiń

x 3 jajka
100 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g wiórków koksowych
50 g nerkowców
50 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
½ łyżeczki sody oczyszczonej i ½
szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Przygotować sobie soczek z marchwi i ananasa (lub dyni) a do pozostałej pulpy dodać 1 jajko, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski przesiać mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól himalajską. Wymieszać i dodać posiekane orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.
Pozostałe 2 jajka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać syrop klonowy cały czas miksując na najwyższych obrotach przez 5 minut. Wciąż ubijając dolewać powoli roztopiony olej kokosowy.
Powstałą masę połączyć z zawartością pierwszej miski, dokładnie wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz uważnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto piec krócej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation