Kuchnia

surówkowo-sałatkowo

Sałatka z młodej kapusty, ogórków i cebuli - Przepisy kulinarne - Sprawdzone i smaczne

Składniki: 1 ½ kg młodej białej kapusty 1 ½ kg zielonych ogórków ½ kg cebuli 1 główka czosnku pęczek szczypiorku pęczek liści selera 8 listków laurowych Zalewa: ½ szklanki oleju 4 łyżki octu 10% 2 łyżki soli 1 łyżka cukru

Źródło:http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_mlodej_kapusty_ogorkow_i_cebuli
Copyright © Smaczny.pl
Sposób wykonania: Młodą kapustę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Zielone ogórki opłukać i w skórce pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Szczypiorek i seler, opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć kapustę, zielone ogórki, cebulę, czosnek, szczypiorek i seler. Dodać olej, ocet, sól i cukier. Wszytko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie ponownie wymieszać i gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Z boku do każdego słoika włożyć po 2 listki laurowe. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation