Kuchnia

ciasta

Serowe krakersy solone

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
100 g margaryny
szczypta soli
serek z kolorowym pieprzem- 150 g
sól ziołowa prowansalska

Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki za pomocą słomki do napojów, a podłużne krakersy najpierw dziurkujemy widelcem wokół brzegów, a przez środek również robimy dziurki za pomocą słomki. Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut, aż krakersy się zrobią złociste.

Wyjmujemy krakersy i studzimy na kratce. Smacznego.

Źródło: http://straga.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation