Kuchnia

%%%

CIASTO LODOWIEC

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 żółtka
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli
1 1/2 łyżki kakao
200 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:

okrągłe biszkopty do przełożenia ( 2 torebki)
2 x galaretki malinowe
600 ml gorącej wody
owoce na wierzch np. truskawki, maliny, czereśnie
400 ml mleka zagotowujemy razem z solą, cukrem oraz wanilią. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz przesiane mąki. Zestawiamy z ognia gorące mleko i dodajemy cały czas mieszając zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części, do jednej dodając przesiane kakao.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki).
Na dnie tortownicy o śr. 22-24 cm układamy biszkopty (można je delikatnie nasączyć np. wodą z cukrem i alkoholem). Wykładamy jasny krem, układamy biszkopty, ciemny krem i ponownie biszkopty. Układamy owoce i wylewamy tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation