Kuchnia

Faworkowe i nie tylko Szaleństwo

Marchewkowe pączki pieczone -


Pieczone oponki marchewkowe

12 sztuk

150 g masła, miękkiego + trochę do smarowania
150 g (⅔ szklanki) cukru
2 jajka
200 g marchewki, starej grubo (2 szklanki nieubitej)
180 g (1¼ szklanki) mąki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
cukier puder do posypania

Formę do pączków-oponek posmaruj lekko masłem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC.

Masło utrzyj lub zmiksuj z cukrem. Dodaj jajka, miksuj na jednolitą masę. Wymieszaj z marchewką. Dodawaj do trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem oraz solą i mieszaj.

Ciasto nałóż, najlepiej przy pomocy worka cukierniczego, do foremek. Piecz około 15 minut, aż skórka zrobi się rumiana i chrupiąca. Po upieczeniu zostaw w formie na 5 minut, następnie wyłóż na kratkę. Posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation