Kuchnia

ciasta

Najlepszy keks z bakaliami - niebo na talerzu

keks – przepis | Maria Varia

Rodzynki namoczyć w rumie lub w gorącej wodzie ( min. 15 minut). Pozostałe bakalie oprószyć dwiema łyżkami mąki, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do jajecznej masy przez sito wsiewać porcjami mąkę, mieszać do połączenia. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Na końcu dodać bakalie wymieszane z namoczonymi w rumie rodzynkami.

Ciasto przelać do formy, wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem sporządzonym z połowy szklanki cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny lub polewą czekoladową (przepisy na polewę tutaj).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation