Kuchnia

ciasta

Szybki placek z kruszonką - łatwiutki

Ciasto:

- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 i 3/4 szklanki mąki,
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jaja,
- cukier waniliowy,
- owoce (ja najczęściej daję potarte jabłka bądź wiśnie drążone, ale równie dobrze mogą być inne owoce wg upodobań)

Kruszonka:

- 1/2 kostki margaryny,
- 11/2 szklanki mąki,
- szczypta proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru.

Wykonanie ciasta:

- Wszystkie podane składniki po prostu... razem wymieszać. Ja to robię mikserem (bo najszybciej),
- następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blaszkę,
- na cieście poukładać owoce (ich ilość wg uznania),
- na owoce dajemy kruszonkę.
Wykonanie kruszonki:

Wyrobić ręcznie kruszonkę z podanych składników, w razie potrzeby dodać troszkę mąki. Kruszonką posypujemy ciasto z owocami... i do piekarnika!

Ja zazwyczaj piekę to ciasto przez 50-55 minut w temp. 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation