Kuchnia

⇒ POTRAWY Z NASION BOBU, FASOLI & GROCHU » ☕️ …❁

Fasola z warzywami
Składniki

100 g fasoli Piękny Jaś karłowy
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 cebule
2 marchewki
1 ząbek czosnku
200 ml przecieru pomidorowego
olej do smażenia
natka pietruszki
sól, pieprz, suszony majeranek do smaku

Przygotowanie

Fasole wcześniej namoczyć (najlepiej przez noc). Zalać osoloną wodą i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Cukinię i paprykę pokroić w paski, marchewkę w słupki, a cebule i czosnek w drobną kostkę. Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulkę, potem dodać czosnek, marchewkę. Trzymać na niewielkim ogniu przez 5-10 min. mieszając, aby warzywa się nie przypaliły, następnie dodać paprykę i cukinię i dusić jeszcze 10 minut, po czym dodać ugotowaną fasolę. Całość zalać przecierem pomidorowym ? jeżeli jest zbyt gęsty rozcieńczyć wodą. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, można też dodać chili w proszki ? wtedy potrawa będzie bardziej pikantna. Tuż przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation