Kuchnia

ciasteczko

Prosty placek budyniowy z agrestem

Składniki:

100 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
skórka otarta z 1 niedużej cytryny
100 g mąki pszennej
30 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego) lub 30 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g agrestu, odszypułkowanego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, budyń w proszku (lub skrobię ziemniaczaną), proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać, a na górę równomiernie wysypać agrest. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation