Kuchnia

Przepisy

ZUPA CYTRYNOWA

Składniki (na ok. 4 porcje):
1 duża pierś z kurczaka (ok.350 g), cena: ok. 6,00 zł
2 woreczki ryżu, cena: ok. 1,00 zł
1 duża cytryna, cena: ok. 0,80 zł
2 jajka, cena: 1,00 zł
2 kostki rosołowe, cena: 0,60 zł
śmietanka do zup lub mały jogurt naturalny, cena: 1,50 zł
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub imbir (jak ktoś lubi i ma akurat w domu
Cena za całość: ok. 11,00 zł

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy bulion - wrzucamy kostki rosołowe do kubka i rozpuszczamy w małej ilości wrzącej wody, a następnie dodajemy do garnka z ok. 1-1,5 l wody i czekamy aż całość się zagotuje (jeśli macie tyle czasu to najlepiej przygotować bulion samemu na bazie warzyw i kurczaka). W tym czasie w osobnym garnuszku gotujemy ryż (na sypko) i przygotowujemy piersi z kurczaka - mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy kilka minut do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W małej misce rozbijamy jajka i mocno je roztrzepujemy, do tego wyciskamy sok z cytryny (uważajcie na pestki! i dodajemy startą skórkę cytrynową (my dodałyśmy jeszcze odrobinę świeżo startego imbiru). Całość mieszamy, do masy dodajemy chochlę ciepłego bulionu i energicznie mieszamy - żeby zahartować masę. Całość przelewamy do garnka z bulionem, dokładnie mieszamy, dodajemy ugotowany ryż, odrobinę śmietanki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Przed podaniem (już na talerzu) dodajemy odrobinę śmietanki do zup lub kleksa jogurtu naturalnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation